De Stadsgehoorzaal is komende donderdag (5 maart) voor de tweede keer op rij het decor van de VDK Sportverkiezing. Inmiddels zijn ook de laatste zes genomineerden bekendgemaakt.

Het gaat om Roy van den Berg, Joël van Moerkerk, Ruth Vorsselman, Bianca Roosenboom, Robbie Kock en Sil Hellendoorn.

Roy van den Berg werd vorig jaar uitgeroepen tot sportman van het jaar en is opnieuw genomineerd. De baanwielrenner pakte in 2019 de wereldtitel op het onderdeel teamsprint en prolongeerde ook de Europese titel. Joël van Moerkerk behield zijn Nederlandse titel bij de jeugd tot en met 21 jaar. Ook wist hij de eerste plaats te bemachtigen bij de Open Nederlandse Karatekampioenschappen. Hij is ook genomineerd bij de mannen. Bij de vrouwen werd kanovaarster Ruth Vorsselman vorig jaar sportvrouw van het jaar. Ook dit keer maakt ze een kans op deze titel. Individueel behaalde ze in de K1 vier nationale titels. In de K2 sleepte ze twee Nederlandse titels binnen. Bianca Roosenboom is ook dit keer genomineerd bij de vrouwen. Ze kende veel tegenspoed door een operatie en een val op het WK Inlineskaten. Ze won de Marathoncup en eindigde als derde op het NK bij de marathon. Bij de jeugdsporter jongens verdienden de kanovaarders Robbie Kock en Sil Hellendoorn van KV Skonenvaarder een nominatie. Robbie Kock pakte in 2019 individueel (K1) drie nationale titels. In de K2 verdiende hij twee zilveren NK-medailles. Clubgenoot Sil Hellendoorn was in de K1 succesvol op de verschillende NK’s met één keer goud, twee maal zilver en een bronzen medaille.

Eerder zijn al de twaalf andere genomineerden bekendgemaakt. Dat zijn Hermien Koers (vrouwen), Jordy Tromp (mannen), BMX-team KWC (ploegen), DOS Kampen (ploegen), eerste herenteam Kampenion (ploegen), Demi Westendorp (jeugdsporter meisjes), Naël Huijsmans (jeugdsporter meisjes), Jolien Felix (jeugdsporter meisjes), Yanieck Frijstein (jeugdsporter jongens), Heren Talenteam RKDOS (jeugdploegen), Lotte Starke/Nanda van de Beek (jeugdploegen) en Jesse Penninkhof/Jessin Kroes (jeugdploegen).

In totaal zijn achttien genomineerden, verdeeld over de categorieën sportman, sportvrouw, sportploeg, jeugdsporter jongens, jeugdsporter meisjes en de jeugdsportploeg. In elke categorie worden drie prijzen uitgereikt. Daarnaast zijn er twee publieksprijzen (individueel en team). Vanaf 25 februari konden mensen hun stem uitbrengen. Inmiddels zijn de stembussen gesloten. Ook dit keer wordt tijdens de VDK Sportverkiezing de Uitstralingsprijs uitgereikt aan een persoon die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor de sport in de gemeente Kampen.