Alle genomineerden voor de 35ste editie van de VDK Sportverkiezing Kampen 2019

Het sportgala wordt op donderdag 5 maart gehouden in de Stadsgehoorzaal in Kampen. De toegang is gratis. Reserveer wel alvast jouw plekje voor deze bijzondere avond.
Hieronder vind je alle nominaties per categorie. Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Jeugdsporter Jongens (tot en met 18 jaar), Jeugdsporter Meisjes (tot en met 18 jaar), Jeugdsportploeg.

Categorie: Sportman

Jordy Tromp

Met Jordy Tromp is voor het eerst iemand uit de hondensport genomineerd bij de VDK Sportverkiezing. De IJsselmuidenaar, lid van Kringgroep IJsselmuiden (VDH), kwam dan ook tot bijzondere prestaties in 2019. Bij de Nederlandse Individuele Africhtingskampioenschappen behaalde hij een eerste plaats. Ook won hij met VDH in teamverband een nationale titel bij de Nederlandse Kringgroepwedstrijden. Unieke prestaties bij deze Duitse Herder Africhtingswedstrijden in de historie van VDH. Nog nooit werd door de vereniging een Nederlands kampioen geleverd. Vervolgens slaagde Tromp er ook nog in om zich te kwalificeren voor het WK. Wederom een speciale mijlpaal. Bij het WK in Italië eindigde Tromp als 46ste in een veld van 130 deelnemers.

Joël van Moerkerk

Joël van Moerkerk is in de loop der jaren uitgegroeid tot een judoka waarmee je rekening moet houden. De Kampenaar, uitkomend voor de karateploeg Mossel-Boot, prolongeerde in 2019 zijn Nederlandse titel bij de jeugd tot en met 21 jaar in de klasse tot 84 kg. Ook wist hij de eerste plaats te bemachtigen bij de Open Nederlandse Karatekampioenschappen voor jeugd tot 21 jaar in de klasse tot 84 kg. In 2019 wist hij voor het eerst ook het podium te halen op een NK voor senioren. In Zoetermeer sleepte hij een tweede plek in de wacht.

Roy van den Berg

Roy van den Berg komt al jarenlang tot aansprekende prestaties. Vorig jaar werd hij bij de VDK Sportverkiezing 2018 verkozen tot Sportman van het jaar. De baanwielrenner trok de goede lijn door. 2019 was een zeer speciaal jaar voor Roy van den Berg. Voor het eerst greep hij de wereldtitel. Dat deed hij samen met Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen op het onderdeel teamsprint. In het Poolse Pruskow was het Nederlandse team oppermachtig. Daarnaast won Van den Berg met zijn teamgenoten diverse wereldbekerwedstrijden. Ook werd de Europese titel geprolongeerd.

Categorie: Sportvrouw

Hermien Koers

Hermien Koers is al jarenlang een bekend gezicht in de top van de Nederlandse stepwereld. In haar lange loopbaan pakte ze al diverse prijzen. In 2019 voegde ze weer een aantal toe aan haar imposante erelijst. Op het NK Sprint kwam ze als tweede over de streep. Daarnaast liet ze zich ook weer zien op de lange afstand met een eerste plek bij het NK Duursteppen over 45 kilometer.

Ruth Vorsselman

Ruth Vorsselman werd vorig jaar tot haar eigen verbazing uitgeroepen tot Sportvrouw van het jaar, maar het was een terechte beloning voor de kanovaarster van KV Skonenvaarder die alles uit haar carrière probeert te halen en al jarenlang succesvol is op het allerhoogste niveau in Nederland. Het harde werken leverde ook in 2019 een hele reeks successen op. Individueel behaalde ze in de K1 bij de dames maar liefst vier nationale titels en een tweede plek. In de K2 was ze succesvol met twee Nederlandse titels en twee tweede plaatsen op het NK.

Bianca Roosenboom

Bianca Roosenboom heeft al heel wat prijzen gewonnen, maar ook diverse tegenslagen moeten overwinnen. In 2019 zat het de Kamperse bepaald niet mee. Na een operatie aan haar luchtwegen ging haar niveau lopende het seizoen langzaam omhoog. Ze won drie grote skeelerwedstrijden en werd daarmee winnaar van de Marathoncup. Op het NK eindigde ze als derde op de marathon.

Haar focus lag op het WK Marathon in Barcelona, maar wat een hoogtepunt had moeten worden eindigde in een deceptie. Tijdens de voorlaatste ronde kwam ze ten val. Ze viel op haar hoofd, waarbij haar helm doormidden brak. Een enorme tegenvaller voor deze fanatieke sporter die een behoorlijke tijd uit de roulatie was.

Categorie: Sportploeg

DOS Kampen

Voor DOS Kampen was 2019 een bijzonder jaar. Het was het jaar van de terugkeer van DOS in de eerste klasse. De ploeg pakte in mei het kampioenschap in de tweede klasse H in een rechtstreeks gevecht met concurrent Sparta Enschede. Het was de eerste titel van DOS na twintig jaar. Dit seizoen doet DOS het als promovendus uitstekend in de eerste klasse D en staat de ploeg stevig in de middenmoot.

Kampenion

De tafeltennissers van Kampenion pakten in april 2019 de titel in de derde divisie op de voorlaatste speeldag van de voorjaarscompetitie. Het was de derde keer op rij dat de Kamper tafeltennissers zich lieten kronen tot kampioen van de derde divisie in de voorjaarscompetitie. In 2017 en 2018 degradeerde Kampenion vervolgens weer naar de derde divisie. In 2019 kwam er voorlopig een einde aan het gependel tussen de tweede en derde divisie. Kampenion wist zich voor het eerst te handhaven in de tweede divisie. Een knappe prestatie.

KWC BMX TEAM

Het BMX-team van de Kamper Wielerclub (KWC) zorgde vorig jaar voor een grote verrassing door in eigen huis de nationale titel voor zich op te eisen bij het NK BMX. Een knappe prestatie in een veld van 54 verenigingen. Het was voor het eerst dat KWC dit evenement mocht organiseren en het binnenhalen van de Nederlandse titel was ook een primeur.

Categorie: Jeugdsporter Jongens (tot en met 18 jaar)

Yanieck Frijstein

Yanieck Frijstein was bij de VDK Sportverkiezing 2018 winnaar in de categorie Jeugdsporter Jongens. De zwemmer heeft weer een nominatie te pakken. In 2019 waren er weer diverse hoogtepunten voor de talentvolle sporter. Bij het NK Lange Baan prolongeerde hij zijn nationale titel op de 1500 meter. Bij het NK Open Water Zwemmen pakte de Kampenaar, uitkomend voor The Hague Swimming, Nederlandse titels op de 1500 meter schoolslag en de 2500 meter vrije slag. Bij het NK Lange Baan voor jeugd en junioren veroverde hij twee zilveren medailles (200 en 400 meter) en een bronzen plak (400 meter wisselslag).

Robbie Kock 

Voor kanovaarder Robbie Kock was 2019 bijzonder. Het kanotalent van Skonenvaarder boekte vorig jaar diverse aansprekende resultaten. Zo won hij individueel in de K1 maar liefst drie nationale titels. In de K2 verdiende hij twee zilveren medailles. Zijn goede ontwikkeling leverde hem een uitnodiging op om te komen trainen bij Focus 2 en 3 van het Watersportverbond. 

Sil Hellendoorn

Sil Hellendoorn kan met een tevreden gevoel terugkijken op het afgelopen jaar. De kanoër van KV Skonenvaarder was goed voor diverse medailles bij de verschillende Nederlandse kampioenschappen. Individueel pakte het kanotalent goud bij het NK Lange Baan in Kampen op de 3000 meter. Op het NK Kanosprint op de Bosbaan in Amsterdam pakte hij zilver op de 500 en 1000 meter en brons op de 200 meter. In de K2 was hij succesvol op het NK Lange Baan met een Nederlandse titel op de 3000 meter. Sil Heldoorn is een van de kanotalenten van Skonenvaarder en is lid van bondsselectie.

Categorie: Jeugdsporter Meisjes (tot en met 18 jaar)

Jolien Felix 

Jolien Felix is al jarenlang succesvol in de paardensport. In 2019 trok ze de stijgende lijn door. Hoogtepunt was de Nederlandse titel die ze in augustus behaalde met haar pony Golden Challenge in de klasse Z1/DE. Met haar andere pony Nobis Joris eindigde de IJsselmuidense bij dit NK als negende in de klasse M2. Eerder won ze met deze pony de Overijsselse titel. In februari liet ze zich ook al kronen tot Overijssels kampioen, toen met Golden Challenge.

Naëll Huijsmans – AV Isala ’96

Naëll Huijsmans kan terugkijken op een geslaagd 2019 met een reeks van goede prestaties. Hoogtepunten waren haar twee medailles op de nationale D-spelen, het officieuze NK. Ze pakte zilver op de 600 en 1000 meter. Daarnaast werd ze Overijssels/Gelders kampioen op de 2000 meter cross bij de MDJ1 en de D-junioren. Een bijzondere ervaring was haar optreden bij de bekende FBK-games. Bij de Kidsrun eindigde ze als eerste. Met haar goede prestaties verdiende ze een uitnodiging van de bondscoach om te komen trainen in Papendal.

Demi Westendorp – Deltasteur

Demi Westendorp eindigde vorig jaar als tweede in de categorie Jeugdsporter Meisjes bij de VDK Sportverkiezing 2018 en verdiende opnieuw een nominatie met een reeks goede prestaties. Op het NK voor Jeugd en Junioren (NJJK) Lange Baan behaalde ze zilver op de 100 en 200 meter rugslag. Op de 50 meter rugcrawl tikte ze als derde aan. Op het NJJK Korte Baan was de zwemster van Deltasteur wederom succesvol op de 100 meter rugslag. Op haar favoriete afstand sleepte ze een bronzen medaille in de wacht.

Categorie Jeugdsportploeg.

Lotte Starke en Nanda van de Beek – Wilhelmina

Het acroduo Lotte Starke en Nanda van de Beek piekte in 2019 op het juiste moment. Op 8 juni 2019 overtrof het tweetal zichzelf door op het Nederlands kampioenschap Acrogym de hoogste score van het seizoen neer te zetten. Dat leverde Starke en Van de Beek de nationale titel op bij de E-jeugd damesparen. Een prachtig succes voor de twee acrogymnasten die in 2019 keihard hebben gewerkt om het niveau omhoog te stuwen. In april eindigde het damespaar als eerste bij het Oost Nederlands kampioenschap. Tijdens de halve finale voor het NK pakten Starke en Van de Beek een derde plek om vervolgens het acroseizoen dus af te sluiten met een Nederlandse titel.

Heren Talententeam RK DOS

RKDOS timmert al jarenlang aan de weg met het opleiden van turntalent. In het verleden zijn diverse jonge turners en teams van RKDOS in de prijzen gevallen. In 2019 was dat niet anders. Het herentalententeam van RKDOS behaalde een eerste en derde plek bij het NK Turnen voor clubteams op het allerhoogste niveau voor turners tot en met 12 jaar. Ook individueel pakten de turners van het talententeam diverse prijzen op het NK.

Jesse Penninkhof en Jessin Kroes – KV Skonenvaarder

Jesse Penninkhof en Jessin Kroes vormden in 2019 een succesvol duo. De twee kanoërs van Skonenvaarder waren samen succesvol op de twee verschillende NK’s. Bij het NK Lange Baan in Kampen eindigden Penninkhof en Kroes als tweede op de 3000 meter in de K2. Op het NK Kanosprint in Amsterdam greep het tweetal zelfs twee gouden medailles. Op de Bosbaan werd goud veroverd op de 500 meter in de K2. Ook waren de twee het sterkst op de 200 meter.

Wie wint de Publieksprijs?

Vanaf 25 februari kun je jouw stem uitbrengen op de sporter, sportploeg van jouw keuze. Houd de website en onze social media kanalen in de gaten! Je vindt ons op Facebook, Instagram, en Twitter.